VITRALII DECORATIVE SI VITRALII TIFFANY, VITRALII AUTENTICE PICTATE

Împreună cu ANDREI EFREMOV, artist de renume, expert în arta vitraliilor (vezi detalii privind experiența), abordăm proiecte dintre cele mai complexe și provocatoare. Avem o  experiență bogată în ceea ce privește restaurarea de vitralii decorative. Pentru cotații de preț, comenzi sau alte detalii mergeți la sectiunea CONTACT

Modele Vitralii

Vitraliile pot fi clasificate după urmatoarele caracteristici:

  • Stil - Vitralii decorative – geometrice, florale, abstracte, peisaje, cubist, art nouveaux, art deco...
  • Tehnica – Vitralii în tehnica plumbului, vitralii tiffany sau vitralii autentice pictate în tehnica clasică
  • Amplasament - Ferestre, uși, luminatoare, marchize, pereți despărțitori, nișe
  • Restaurări vitraliu

Vitralii decorative moderne

De aproximativ o mie de ani, termenul de vitralii a fost aplicat aproape exclusiv bisericilor, lăcașelor de cult și clădirilor semnificative. 

Tehnica de creatie, în linii mari a ramas neschimbată până astăzi și e posibil să fi fost derivată din tehnica cloisonne și a mozaicurilor. Se pare că a apărut o dată cu construirea bisericilor, cele mai vechi datând din secolul X.

Va prezentam cateva lucrari reprezentative pe zona de vitralii decorative, lucrari realizate exclusiv in tehnica Tiffany. 

Vitralii 3D

Un element unic în sfera vitraliilor ca artă decorativă aparținând artistei Marie Dăscălescu, îl reprezintă conceptul de volumetrie în plan, basorelief și alto-relief. Această tehnică a introdus-o odată cu realizarea unor lucrari de artă decorativă 3D, în anul 2012. Artista are o proprie interpretare privind perspectiva unor vitralii decorative.

Tablouri Decorative Din Sticlă | Tablouri Moderne | Tablouri 3D | Artă Decorativă

AVA

Creatie Marie Dăscalescu

Ca și construcție, lucrarile sunt realizate din bucăți mici de sticlă colorată în masă, aranjate în diverse forme, pentru a obține modele sau imagini susținute împreună  cu bare de plumb sau prin foițe de cupru (vitralii Tiffany), aceasta din urmă fiind mult mai permisivă în ceea ce privește modelarea și chiar mai durabilă în timp.

Tablouri Decorative Din Sticlă | Tablouri Moderne | Tablouri 3D | Artă Decorativă

Mâna lui Dumnezeu

Creatie Marie Dăscalescu

Vitralii tiffany

Se numesc vitralii tiffany, după faimoasele lămpi și vitralii ale lui Louis Comfort Tiffany. Echilibrul perfect atât compozițional,cromatic cât și spiritual al unui vitraliu, insuflă iubitorului de artă bucuria de a oferi propriului spațiu o notă de rafinament. Clasice sau moderne, vitraliile își găsesc loc în orice tip de amenajari interioare, ele devenind elementele importante în decor. Ne puteți contacta pentru vitralii decorative utilizate la interioare (uși, ferestre, pereți desparțitori) acestea putând fi incluse în geamul termopan sau ca tablouri decorative, cu sau fara lumini. Se poate reproduce o tematică a unei povești reale sau imaginare dupa o consultare cu beneficiarul.

Vitralii Decorative Moderne | Vitralii Autentice | Vitralii Tiffany | Lady Choco

Modele vitralii decorative

Creatii Marie Dăscalescu

Contrastele cald-rece dintr-un vitraliu decorativ, induc o iluzie optică, lăsându-se revelate și prin sclipirea reflectată de sticlă. Se spune că sticla este un material rece, dar marele paradox îl aflăm atunci când prin minunata textură pătrunde căldura luminii. Ca materie primă, este folosită sticla de cea mai buna calitate. Valoarea sticlei reflectă de altfel și valoarea lucrărilor. Câteva exemple din sticla utilizată: Wissmach- Mystic, Opalescent, Iridescent, Baoli, Spectrum – Cathedral, Nugget… 

Vitraliul, nu doar ca o artă decorativa, necesită și abilități inginerești pentru asamblarea piesei. Scopul unei ferestre vitrate nu este acela de a permite celor din cadrul unei clădiri să vadă lumea în afară sau chiar să capteze lumina, ci mai degrabă să o controleze. 

Clasic, modern, victorian,  minimalist,  floral sau geometric, vitraliile decorative înnobilează spațiul interior și îi conferă o energie pozitiva. Îl transformă și personalizează, prin variata gamă de culori ce poate fi armonizată cu interiorul.

Vitralii Decorative Moderne | Vitralii Autentice | Vitralii Tiffany | Vitraliu Peisaj

Modele vitralii decorative

Creatii Andrei Efremov

Pe lângă bucățile de sticlă care compun piesele, pot fi adăugate și alte elemente decorative. Scoici, bulgări de sticlă, mozaic, roci, cristale, ametist, agate, toate formând un ansamblu compozițional deosebit, prețios, unic. Dimensiunile și modelele create pot reprezenta viziunea artistilor, designul operelor poate fi îmbunătățit și prin adăugarea unor detalii picturale. Lucrarile sunt personalizate. 

Vitralii autentice Pictate

Vitralii autentice pictate in tehnica clasica, confera durabilitate si calitate. Datorită eternității sticlei puterea de exprimare de-a lungul timpului este aproape fără limită. Un vitraliu „vorbește: atât despre trecut, prezent, cât și despre un viitor, grație durabilității in timp. Poate fi considerat ca un mesaj rapid care exprimă mai multe stări deodată, asemenea unui film al vieții. Timp de secole vitraliile au fost considerate obiecte sacre închinate Divinității.

Cu sau fară lumini în spate, vitraliile oferă spațiului o nota de extravaganță și un spectacol vizual-cromatic deosebit. Expunerea la lumină, modificând atât transparența culorilor cât și a elementelor de legatură dintre bucațile de sticlă.

Vitraliu pictat

Vitraliu Pictat

Work in progress

Tehnicile de a picta un vitraliu sunt variate, dar scopul este de a controla și modifica lumina care trece prin sticla. Atât pentru desen cât si pentru modelaj și culoare sunt folosiți pigmenți speciali, care se ard la temperaturi între 580 și 650 grC și se vitrifică pe suprafața sticlei.

Vitralii Decorative Moderne | Vitralii Autentice | Vitralii Tiffany

Modele vitralii autentice pictate

Creatii Andrei Efremov.

Pentru a se realiza vitralii pictate, se aplică culoarea de desen pe sticla suprapusă peste proiectul executat în prealabil. Se arde, apoi se aplică culoarea pentru modelaj, grisaille; după uscare, cu diferite tipuri de pensule, pene, ace, se îndepărtează grisaille-ul pentru a realiza modelajul, dupa care se arde. Dacă este necesar, se aplica emailuri colorate, pe cealaltă parte a sticlei, pentru a armoniza cromatic compoziția și din nou se arde.

Restaurări Vitraliu 

Valoarea intrisecă a unui vitraliu este echivalentă cu a oricărei lucrări de artă. Deci, conservarea și restaurarea lui merită aceeași atenție și profesionalism. Conservarea de vitralii autentice presupune intervenția directă asupra obiectului, încercând prin metode adecvate, prelungirea „vietii” și oprirea degradării lui. Restaurarea este ansamblul de tehnici care repun în valoare vitraliul, respectând caracteristicile estetice, istorice și fizice.

Marie Dascalescu | Artist plastic, specializat în vitralii tehnica Tiffany, tablouri și alte obiecte decorative. Execută variate lucrari de restaurare și în domeniul decoratiunilor interioare. Mai multe despre expertiza artistei și a colaboratorilor ei regăsiți în secțiunea DESPRE

  • Pentru cotații de preț și comenzi mergeți la secțiunea
Meniu
Art Shop
%d blogeri au apreciat: